Labdanum oil (Cistus spp.)
Ανάλυση Συστατικού
Τελευταία ενημέρωση: 18-03-2025
Πληρότητα πληροφοριών: 85%
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά ενδέχεται να προέρχονται από πηγές ζωικής προέλευσης (αναφέρονται μόνο για λόγους πληροφόρησης), η εταιρεία μας δεσμεύεται στη χρήση αποκλειστικά VEGAN 🌿 εναλλακτικών για όλα τα προϊόντα μας.
Περιγραφή συστατικού
Το έλαιο λάβδανου (labdanum) διαθέτει ένα πολύπλοκο αρωματικό προφίλ που συνδυάζει ξυλώδεις, μοσχάτες, γλυκές και ρητινώδεις νότες. Αυτό το πολύτιμο συστατικό αρωματοποιίας εξάγεται από τον μεσογειακό θάμνο Cistus ladaniferus, γνωστό και ως λαδανιά ή κίστος. Η ρητίνη που παράγεται από αυτό το φυτό έχει χαρακτηριστική αρωματική υπογραφή που αποτελεί βάση για πολλά αρώματα, συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικές αρωματικές οικογένειες σε μια αρμονική σύνθεση.
Φυσική προέλευση
Το ήξερες ότι
Παραδοσιακή συλλογή: Στην αρχαιότητα, το λάβδανο συλλεγόταν με έναν ασυνήθιστο τρόπο - από τα γένια των κατσικών που έβοσκαν ανάμεσα στους θάμνους κίστου! Η ρητίνη κολλούσε στο τρίχωμά τους και στη συνέχεια οι βοσκοί την αφαιρούσαν με ειδικά χτένια.
Το λάβδανο χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο και Μεσοποταμία ως συστατικό για θυμιάματα σε θρησκευτικές τελετές, ενώ στην παραδοσιακή ιατρική το χρησιμοποιούσαν για τις αντισηπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές του.
Στη σύγχρονη αρωματοποιία, το λάβδανο αποτελεί βασικό συστατικό των αρωμάτων τύπου amber και λειτουργεί ως φυσικό σταθεροποιητικό (fixative) που βοηθά τα αρώματα να διαρκούν περισσότερο στο δέρμα.
CAS Αριθμός
Επίσης γνωστό και ως
Προϊόντα YUMA με το συστατικό
IFRA
Ο IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αρωμάτων.
Ιδρύθηκε για να προωθήσει την ασφαλή χρήση αρωματικών συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα & Θεσπίζει πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία αρωμάτων μέσω επιστημονικών ερευνών και δοκιμών.
Κανονισμός & Ασφάλεια
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για Συστατικά Αρωμάτων (RIFM) βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης ασφαλείας για το έλαιο λάβδανου (Cistus spp.). Μόλις ολοκληρωθεί, η αξιολόγηση θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ειδικών για την Ασφάλεια Αρωμάτων και θα δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό μετά από αξιολόγηση από ομότιμους κριτές.