Tagetes oil (Tagetes erecta L.; T, patula L.; or T. glandulifera Schrank)
Ανάλυση Συστατικού
Τελευταία ενημέρωση: 18-03-2025
Πληρότητα πληροφοριών: 100%
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά ενδέχεται να προέρχονται από πηγές ζωικής προέλευσης (αναφέρονται μόνο για λόγους πληροφόρησης), η εταιρεία μας δεσμεύεται στη χρήση αποκλειστικά VEGAN 🌿 εναλλακτικών για όλα τα προϊόντα μας.
Περιγραφή συστατικού
Το Tagetes (κατιφές ή marigold) είναι ένα συστατικό που λαμβάνεται από τα άνθη του φυτού που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών. Το φυτό είναι ιθαγενές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπου καλλιεργείται εκτενώς τόσο για διακοσμητικούς όσο και για πρακτικούς σκοπούς. Το άρωμά του χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη σύνθεση βοτανικών και πικάντικων νοτών, συνδυασμένων με φρουτώδεις υποτόνους. Αυτό το πολύπλοκο αρωματικό προφίλ προσδίδει βάθος και χαρακτήρα στις αρωματικές συνθέσεις, προσφέροντας μια φρέσκια και ζωντανή διάσταση που συμπληρώνει ιδανικά τόσο τα ανθικά όσο και τα πιο γήινα αρώματα.
Φυσική προέλευση
Το ήξερες ότι
Τα λουλούδια Tagetes αποτελούν κεντρικό στοιχείο στους εορτασμούς της Ημέρας των Νεκρών (Día de los Muertos) στο Μεξικό, όπου πιστεύεται ότι το έντονο χρώμα και το άρωμά τους οδηγούν τις ψυχές των νεκρών πίσω στον κόσμο των ζωντανών.
Το Tagetes διαθέτει φυσικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες, γι' αυτό συχνά φυτεύεται δίπλα σε καλλιέργειες για την προστασία τους από επιβλαβή έντομα. Οι ρίζες του εκκρίνουν ουσίες που απωθούν τους νηματώδεις του εδάφους.
Εκτός από τη χρήση του στα αρώματα, το Tagetes χρησιμοποιείται ως φυσική χρωστική τροφίμων (E161b), προσδίδοντας ένα λαμπερό κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα σε τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά.
CAS Αριθμός
Επίσης γνωστό και ως
Προϊόντα YUMA με το συστατικό
IFRA
Ο IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αρωμάτων.
Ιδρύθηκε για να προωθήσει την ασφαλή χρήση αρωματικών συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα & Θεσπίζει πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία αρωμάτων μέσω επιστημονικών ερευνών και δοκιμών.
IFRA Περιορισμοί Κατηγοριών
Οι κατηγορίες IFRA είναι ένα σύστημα ταξινόμησης καθημερινών προϊόντων που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρωμάτων.
Ομαδοποιούν προϊόντα όπως κραγιόν, αρώματα, κρέμες σώματος και είδη καθαρισμού βάσει χρήσης και επαφής με το δέρμα.
Αυτή η ταξινόμηση βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τα συστατικά και τον σκοπό των προϊόντων, προσφέροντας χρήσιμη καθοδήγηση για την καθημερινή τους χρήση.
Κατηγορία | Περιορισμός | Max συγκέντρωση |
---|---|---|
1. Προϊόντα χειλιών και παιχνίδια παιδιών | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
2. Αποσμητικά και αντιιδρωτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
3. Καλλυντικά προσώπου και μάσκες | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
4. Αρώματα και αρωματισμένα προϊόντα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
5A. Λοσιόν σώματος και πούδρες | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
5B. Ενυδατικές προσώπου και τονωτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
5C. Κρέμες χεριών και αντισηπτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
5D. Προϊόντα φροντίδας μωρών | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
6. Προϊόντα στοματικής υγιεινής | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.1% |
7A. Θεραπείες μαλλιών με ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.1% |
7B. Προϊόντα μαλλιών χωρίς ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
8. Προϊόντα προσωπικής υγιεινής | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
9. Προϊόντα σώματος με ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.1% |
10A. Οικιακή φροντίδα (μη αερολύματα) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.1% |
10B. Οικιακά αερολύματα και σπρέι | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
11A. Προϊόντα με ελάχιστη μεταφορά αρώματος (χωρίς UV) | Χωρίς περιορισμό | - |
11B. Προϊόντα με ελάχιστη μεταφορά αρώματος (με έκθεση σε UV) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.01% |
12. Προϊόντα χωρίς άμεση επαφή με το δέρμα | Χωρίς περιορισμό | - |
Κανονισμός & Ασφάλεια
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για Υλικά Αρωμάτων (RIFM) βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης ασφαλείας για το έλαιο tagetes (Tagetes erecta L., T. patula L. ή T. glandulifera Schrank). Μόλις ολοκληρωθεί, η αξιολόγηση θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Ασφάλεια των Αρωμάτων και θα δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό μετά από αξιολόγηση από ομότιμους κριτές.