Acetophenone
Ανάλυση Συστατικού
Τελευταία ενημέρωση: 18-03-2025
Πληρότητα πληροφοριών: 75%
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά ενδέχεται να προέρχονται από πηγές ζωικής προέλευσης (αναφέρονται μόνο για λόγους πληροφόρησης), η εταιρεία μας δεσμεύεται στη χρήση αποκλειστικά VEGAN 🌿 εναλλακτικών για όλα τα προϊόντα μας.
Περιγραφή συστατικού
Η Ακετοφαινόνη (Acetophenone) είναι μια φυσική αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία αρωμάτων. Διαθέτει ένα χαρακτηριστικό άρωμα που συνδυάζει νότες αμυγδάλου, πορτοκαλιού, κερασιού, αγιόκλημας, γιασεμιού και φράουλας, δημιουργώντας μια πολύπλευρη αρωματική εμπειρία. Στην αρωματοποιία, οι επαγγελματίες την αξιοποιούν κυρίως για να τονίσουν τις πουδρένιες και γλυκές βασικές νότες των συνθέσεών τους, προσδίδοντας βάθος και διάρκεια στο τελικό άρωμα. Η ουσία αυτή απαντάται σε πολλές φυσικές πηγές όπως μήλα, τυριά, βερίκοκα, κρασί, σμέουρα, δαμάσκηνα, σταφύλια, βοδινό κρέας, κράνμπερι, κουνουπίδι, φράουλες, πράσινο τσάι και μπανάνες.
Φυσική προέλευση
Το ήξερες ότι
Γαστρονομικός χαμαιλέοντας: Η ακετοφαινόνη βρίσκεται φυσικά τόσο σε γλυκά φρούτα όπως φράουλες και μπανάνες, όσο και σε αλμυρά τρόφιμα όπως το βοδινό κρέας και τα τυριά, αποδεικνύοντας την αρωματική της ευελιξία στη φύση!
Η ακετοφαινόνη έχει διπλό ρόλο στη βιομηχανία, καθώς χρησιμοποιείται τόσο στην παρασκευή αρωμάτων όσο και ως πρόσθετο γεύσης σε τρόφιμα, συμβάλλοντας στη γευστική εμπειρία πολλών προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Από χημική άποψη, η ακετοφαινόνη ανήκει στην οικογένεια των κετονών και η μοριακή της δομή είναι αυτή που της προσδίδει το χαρακτηριστικό άρωμα. Συχνά αναφέρεται και ως "μεθυλοφαινυλοκετόνη", ένα όνομα που αντικατοπτρίζει τη χημική της σύνθεση.
CAS Αριθμός
Επίσης γνωστό και ως
Προϊόντα YUMA με το συστατικό
IFRA
Ο IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αρωμάτων.
Ιδρύθηκε για να προωθήσει την ασφαλή χρήση αρωματικών συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα & Θεσπίζει πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία αρωμάτων μέσω επιστημονικών ερευνών και δοκιμών.
Κανονισμός & Ασφάλεια
Η Ακετοφαινόνη έχει αξιολογηθεί διεξοδικά ως συστατικό αρωμάτων και θεωρείται ασφαλής για χρήση. Δεν έχει διαπιστωθεί να προκαλεί κινδύνους όταν χρησιμοποιείται σε αρώματα ή γεύσεις, και για αυτό έχει εγκριθεί για χρήση τόσο σε αρώματα όσο και σε τρόφιμα από ρυθμιστικούς φορείς παγκοσμίως. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υλικών Αρωμάτων (RIFM) έχει ολοκληρώσει αξιολόγηση ασφαλείας για αυτό το συστατικό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακετοφαινόνη δεν παρουσιάζει κίνδυνο για ευαισθητοποίηση του δέρματος (δερματικές αντιδράσεις με κοκκινίλα, εξανθήματα ή φαγούρα).