4-Hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone
Ανάλυση Συστατικού
Τελευταία ενημέρωση: 18-03-2025
Πληρότητα πληροφοριών: 90%
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά ενδέχεται να προέρχονται από πηγές ζωικής προέλευσης (αναφέρονται μόνο για λόγους πληροφόρησης), η εταιρεία μας δεσμεύεται στη χρήση αποκλειστικά VEGAN 🌿 εναλλακτικών για όλα τα προϊόντα μας.
Περιγραφή συστατικού
Το 4-Hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone έχει μια γλυκιά μυρωδιά μαλλιού της γριάς που θυμίζει παιδική επίσκεψη σε ζαχαροπλαστείο. Βρίσκεται φυσικά σε φρούτα όπως ο ανανάς και οι φράουλες, αλλά και σε καθημερινά προϊόντα όπως ο καφές, το τυρί και η μπύρα. Οι δημιουργοί αρωμάτων συχνά προτιμούν την εργαστηριακή δημιουργία του συστατικού, παράγοντας μια εκδοχή πανομοιότυπη με το φυσικό. Αυτή η προσέγγιση εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα στο τελικό προϊόν και συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η εργαστηριακή εκδοχή μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων υλικών.
Φυσική προέλευση
Το ήξερες ότι
Η χαρακτηριστική μυρωδιά της μαρμελάδας φράουλας οφείλεται κυρίως στο 4-Hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone! Όταν απολαμβάνετε αυτό το γλυκό επάλειμμα, η μύτη σας αναγνωρίζει αυτό ακριβώς το συστατικό.
Για τους λάτρεις του καφέ: Αυτό το συστατικό είναι ένα από τα βασικά αρωματικά συστατικά του καβουρδισμένου καφέ, συμβάλλοντας στο πλούσιο και πολύπλοκο άρωμα που απολαμβάνουμε κάθε πρωί.
Η ανθρώπινη μύτη είναι εκπληκτικά ευαίσθητη σε αυτό το συστατικό και μπορεί να το ανιχνεύσει σε συγκεντρώσεις μικρότερες από ένα μέρος ανά εκατομμύριο! Αυτή η εξαιρετική ευαισθησία δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό το άρωμα στην καθημερινή μας αισθητηριακή εμπειρία.
CAS Αριθμός
Επίσης γνωστό και ως
Προϊόντα YUMA με το συστατικό
IFRA
Ο IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αρωμάτων.
Ιδρύθηκε για να προωθήσει την ασφαλή χρήση αρωματικών συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα & Θεσπίζει πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία αρωμάτων μέσω επιστημονικών ερευνών και δοκιμών.
IFRA Περιορισμοί Κατηγοριών
Οι κατηγορίες IFRA είναι ένα σύστημα ταξινόμησης καθημερινών προϊόντων που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρωμάτων.
Ομαδοποιούν προϊόντα όπως κραγιόν, αρώματα, κρέμες σώματος και είδη καθαρισμού βάσει χρήσης και επαφής με το δέρμα.
Αυτή η ταξινόμηση βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τα συστατικά και τον σκοπό των προϊόντων, προσφέροντας χρήσιμη καθοδήγηση για την καθημερινή τους χρήση.
Κατηγορία | Περιορισμός | Max συγκέντρωση |
---|---|---|
1. Προϊόντα χειλιών και παιχνίδια παιδιών | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.045% |
2. Αποσμητικά και αντιιδρωτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.014% |
3. Καλλυντικά προσώπου και μάσκες | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.27% |
4. Αρώματα και αρωματισμένα προϊόντα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.25% |
5A. Λοσιόν σώματος και πούδρες | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.064% |
5B. Ενυδατικές προσώπου και τονωτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.064% |
5C. Κρέμες χεριών και αντισηπτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.064% |
5D. Προϊόντα φροντίδας μωρών | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.021% |
6. Προϊόντα στοματικής υγιεινής | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.15% |
7A. Θεραπείες μαλλιών με ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.52% |
7B. Προϊόντα μαλλιών χωρίς ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.52% |
8. Προϊόντα προσωπικής υγιεινής | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.021% |
9. Προϊόντα σώματος με ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.49% |
10A. Οικιακή φροντίδα (μη αερολύματα) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.49% |
10B. Οικιακά αερολύματα και σπρέι | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 1.8% |
11A. Προϊόντα με ελάχιστη μεταφορά αρώματος (χωρίς UV) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.021% |
11B. Προϊόντα με ελάχιστη μεταφορά αρώματος (με έκθεση σε UV) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.021% |
12. Προϊόντα χωρίς άμεση επαφή με το δέρμα | Χωρίς περιορισμό | - |
Κανονισμός & Ασφάλεια
Η ασφάλεια του 4-Hydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furanone έχει αξιολογηθεί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για Υλικά Αρωμάτων (RIFM) και έχει δημοσιευθεί αξιολόγηση ασφαλείας από ομότιμους κριτές. Διαπιστώθηκε ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι, σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, η επαναλαμβανόμενη επαφή σε αρκετά υψηλό επίπεδο μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου κοκκινίσματος, εξανθήματος ή φαγούρας στο δέρμα. Για την πρόληψη της ευαισθητοποίησης, το RIFM έχει καθορίσει ένα μέγιστο αποδεκτό επίπεδο συγκέντρωσης για αυτό το συστατικό, και ο Διεθνής Σύνδεσμος Αρωμάτων (IFRA) έχει θεσπίσει ασφαλή πρότυπα χρήσης του σε οικιακά προϊόντα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.