Patchouli EO
Ανάλυση Συστατικού
Τελευταία ενημέρωση: 18-03-2025
Πληρότητα πληροφοριών: 75%
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά ενδέχεται να προέρχονται από πηγές ζωικής προέλευσης (αναφέρονται μόνο για λόγους πληροφόρησης), η εταιρεία μας δεσμεύεται στη χρήση αποκλειστικά VEGAN 🌿 εναλλακτικών για όλα τα προϊόντα μας.
Περιγραφή συστατικού
Το πατσουλί είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυσικά συστατικά στην αρωματοποιία μετά τα εσπεριδοειδή, με σημαντική παρουσία από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και το γένος Pogostemon, και χρησιμοποιείται στη σύνθεση πολλών αρωματικών οικογενειών όπως ξυλώδη, ανατολίτικα και chypre αρώματα.
Η ιστορική διαδρομή του πατσουλί είναι αξιοσημείωτη. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυσικό απωθητικό κουνουπιών κατά τη διάρκεια μεγάλων θαλάσσιων ταξιδιών, προτού κατακτήσει την Ευρώπη στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκείνη την εποχή, τα έντονα αρώματα με χαρακτήρα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως φαίνεται από την παρουσία του στο Chypre του Coty (1917) και το Mitsouko του Guerlain (1919).
Στα μέσα του 20ού αιώνα, το πατσουλί πέρασε σε περίοδο παρακμής, καθώς οι προτιμήσεις στράφηκαν προς τις κολόνιες και τα ανθικά αρώματα. Ωστόσο, γνώρισε εντυπωσιακή αναγέννηση στις δεκαετίες του '60 και του '70 με το κίνημα των χίπις, γίνοντας βασικό συστατικό σε εμβληματικά αρώματα όπως το Patchouli της Réminiscence (1970) και το Aromatics Elixir της Clinique (1972). Η δημοτικότητά του συνεχίστηκε στη δεκαετία του '90 με αρώματα όπως το Angel του Thierry Mugler (1992) και το Yvresse του YSL (1993).
Στη σύγχρονη αρωματοποιία, το πατσουλί χρησιμοποιείται πιο διακριτικά, προσφέροντας ξυλώδη φρεσκάδα, εφέ ξερών φύλλων και βρύων, ενώ παράλληλα ενισχύει άλλα ξυλώδη συστατικά προσδίδοντάς τους όγκο και διάρκεια. Ορισμένες εξειδικευμένες μάρκες εξακολουθούν να δημιουργούν αρώματα με επίκεντρο το πατσουλί, όπως το Patchouli Impérial του Dior (2011) και το Patchouli Patch του l'Artisan Parfumeur (2002).
Η καλλιέργεια του πατσουλί παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Στην Ινδονησία ονομάζεται "dilem wangi", ανθίζει σπάνια και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Πολλές καλλιέργειες ακολουθούν βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Το χαρακτηριστικό άρωμά του οφείλεται στην παρουσία της ένωσης nor-patchoulenol, που έχει ισχυρότερο άρωμα από την patchoulol. Η ποιότητα του αιθέριου ελαίου μπορεί να νοθευτεί με το λεγόμενο "ψευδές πατσουλί" (Pogostemon heyneanus), ένα φθηνότερο έλαιο χαμηλότερης ποιότητας.
Φυσική προέλευση
Το ήξερες ότι
Πριν γίνει πολυτελές συστατικό αρωμάτων, το πατσουλί χρησιμοποιούνταν ως φυσικό απωθητικό κουνουπιών στα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια – μια πρακτική χρήση που εξελίχθηκε σε σύμβολο πολυτέλειας!
Το φυτό του πατσουλί έχει μια ασυνήθιστη ιδιαιτερότητα: ανθίζει τόσο σπάνια που οι καλλιεργητές αναγκάζονται να το πολλαπλασιάζουν σχεδόν αποκλειστικά με μοσχεύματα αντί με σπόρους, καθιστώντας την καλλιέργειά του μια τέχνη που απαιτεί ειδικές γνώσεις.
Το όνομα "πατσουλί" έχει ταξιδέψει σε πολλές γλώσσες: προέρχεται από τη λέξη "kablin" στην ταγκαλόγκ (γλώσσα των Φιλιππίνων), ενώ στην Ινδονησία ονομάζεται "dilem wangi" που σημαίνει "καλλιεργημένο πατσουλί".
Στη δεκαετία του '60, το πατσουλί έγινε το χαρακτηριστικό άρωμα του κινήματος των χίπις, σηματοδοτώντας μια πολιτιστική επανάσταση και μεταμορφώνοντας ένα άρωμα που είχε συνδεθεί με την παρακμή σε σύμβολο ελευθερίας και αντικομφορμισμού.
CAS Αριθμός
Επίσης γνωστό και ως
Προϊόντα YUMA με το συστατικό
IFRA
Ο IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αρωμάτων.
Ιδρύθηκε για να προωθήσει την ασφαλή χρήση αρωματικών συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα & Θεσπίζει πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία αρωμάτων μέσω επιστημονικών ερευνών και δοκιμών.
Κανονισμός & Ασφάλεια
Το πατσουλί περιέχει ευγενόλη (Eugenol), ουσία που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα, φαγούρα ή εξάνθημα. Συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμής επιδερμικής ευαισθησίας (patch test) πριν από την εκτεταμένη χρήση προϊόντων που περιέχουν πατσουλί, ιδιαίτερα αν έχετε ιστορικό αλλεργιών σε αρωματικά συστατικά.