p-Cresol
Ανάλυση Συστατικού
Τελευταία ενημέρωση: 18-03-2025
Πληρότητα πληροφοριών: 90%
Παρά το γεγονός ότι ορισμένα συστατικά ενδέχεται να προέρχονται από πηγές ζωικής προέλευσης (αναφέρονται μόνο για λόγους πληροφόρησης), η εταιρεία μας δεσμεύεται στη χρήση αποκλειστικά VEGAN 🌿 εναλλακτικών για όλα τα προϊόντα μας.
Περιγραφή συστατικού
Το p-Cresol είναι μια φυσική ένωση που χαρακτηρίζεται από το έντονο λουλουδάτο άρωμά της. Στην αρωματοποιία, χρησιμοποιείται ως βασική νότα (base note) για να συμπληρώνει και να ενισχύει άλλα αρώματα σε συνθέσεις αρωμάτων. Η ουσία αυτή απαντάται σε διάφορες φυσικές πηγές όπως τα αμύγδαλα, το σπαράγγι, τις πιπεριές, τα μύρτιλα, το μέλι φαγόπυρου, τα άνθη ylang-ylang, τον καφέ, τα ψάρια, το βούτυρο και τα κεράσια.
Φυσική προέλευση
Το ήξερες ότι
Το p-Cresol αποτελεί βασικό συστατικό του αρώματος των λουλουδιών ylang-ylang, τα οποία χρησιμοποιούνται εκτενώς σε εξωτικά αρώματα. Παρά την έντονη οσμή του σε καθαρή μορφή, σε αραιώσεις συμβάλλει στο χαρακτηριστικό τροπικό άρωμα αυτών των λουλουδιών.
Οι αρωματοποιοί χρησιμοποιούν το p-Cresol σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες - συχνά λιγότερο από 0,1% του τελικού αρώματος. Σε αυτές τις αναλογίες, λειτουργεί ως "μυστικό συστατικό" που ενισχύει άλλα αρώματα χωρίς να γίνεται αντιληπτό από μόνο του.
Αυτή η ένωση έχει την ασυνήθιστη ιδιότητα να εμφανίζεται τόσο σε γλυκά τρόφιμα (μέλι, μύρτιλα, κεράσια) όσο και σε αλμυρά (ψάρι, σπαράγγι), αποδεικνύοντας την πολυπλοκότητα των φυσικών αρωμάτων και τη διασύνδεση μεταξύ φαινομενικά διαφορετικών γεύσεων και οσμών.
CAS Αριθμός
Επίσης γνωστό και ως
Προϊόντα YUMA με το συστατικό
IFRA
Ο IFRA (Διεθνής Ένωση Αρωμάτων) είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αρωμάτων.
Ιδρύθηκε για να προωθήσει την ασφαλή χρήση αρωματικών συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα & Θεσπίζει πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τη βιομηχανία αρωμάτων μέσω επιστημονικών ερευνών και δοκιμών.
IFRA Περιορισμοί Κατηγοριών
Οι κατηγορίες IFRA είναι ένα σύστημα ταξινόμησης καθημερινών προϊόντων που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Αρωμάτων.
Ομαδοποιούν προϊόντα όπως κραγιόν, αρώματα, κρέμες σώματος και είδη καθαρισμού βάσει χρήσης και επαφής με το δέρμα.
Αυτή η ταξινόμηση βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τα συστατικά και τον σκοπό των προϊόντων, προσφέροντας χρήσιμη καθοδήγηση για την καθημερινή τους χρήση.
Κατηγορία | Περιορισμός | Max συγκέντρωση |
---|---|---|
1. Προϊόντα χειλιών και παιχνίδια παιδιών | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
2. Αποσμητικά και αντιιδρωτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
3. Καλλυντικά προσώπου και μάσκες | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
4. Αρώματα και αρωματισμένα προϊόντα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
5A. Λοσιόν σώματος και πούδρες | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
5B. Ενυδατικές προσώπου και τονωτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
5C. Κρέμες χεριών και αντισηπτικά | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
5D. Προϊόντα φροντίδας μωρών | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.0017% |
6. Προϊόντα στοματικής υγιεινής | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
7A. Θεραπείες μαλλιών με ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
7B. Προϊόντα μαλλιών χωρίς ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
8. Προϊόντα προσωπικής υγιεινής | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.0017% |
9. Προϊόντα σώματος με ξέβγαλμα | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
10A. Οικιακή φροντίδα (μη αερολύματα) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
10B. Οικιακά αερολύματα και σπρέι | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.005% |
11A. Προϊόντα με ελάχιστη μεταφορά αρώματος (χωρίς UV) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.0017% |
11B. Προϊόντα με ελάχιστη μεταφορά αρώματος (με έκθεση σε UV) | Με περιορισμό σε συγκέντρωση | 0.0017% |
12. Προϊόντα χωρίς άμεση επαφή με το δέρμα | Χωρίς περιορισμό | - |
Κανονισμός & Ασφάλεια
Το p-Cresol είναι ένα συστατικό αρωμάτων που έχει αξιολογηθεί διεξοδικά και χρησιμοποιείται συχνά. Συγκαταλέγεται στις ουσίες που η πολιτεία της Καλιφόρνια απαιτεί να αναφέρονται στις λίστες συστατικών, καθώς έχει πιθανή σύνδεση με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Το Ινστιτούτο Έρευνας Υλικών Αρωματοποιίας (RIFM) βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης επίσημης αξιολόγησης ασφαλείας για το p-cresol. Τα ευρήματα αυτά αναμένουν αξιολόγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Ασφάλεια των Αρωμάτων και θα δημοσιευθούν μετά την έγκριση από ομότιμους αξιολογητές.